24 лв. на ден или „75/0“ - за неработещите няма разлика

Голямата част от бенефициентите на програмата "Запази ме" са от сектори и дейности с твърде нисък осигурителен праг

24 лв. на ден или „75/0“ - за неработещите няма разлика

Снимка: Красимир Свраков

2864 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Разликата между първия и втория дизайн на мярката за компенсиране на неработещите заради въведения частичен локдаун в страната през декември, кръстена "Запази ме", не е голяма. Според пилотния вариант на програмата пуснатите в неплатен отпуск служители получаваха по 24 лв. на ден, или около 480 лв. на месец. С промените, оповестени в края на декември, условията бяха променени и за периода от януари до премахване на локдауна (което е планирано за 31 януари) компенсациите ще са в размер на 75% от осигурителния доход за октомври 2020 г.

Справка, изготвена от Националния осигурителен институт (НОИ) за Economic.bg, показва, че осигурителният доход по трудово правоотношение в най-тежко ударения от локдауна сектор на ресторантьорството за октомври 2020 г. всъщност е 644 лв*. А 75% от тази сума пък се равнява на 483 лв.

Припомняме, че през лятото, когато правителството реши да намали ставката на ДДС за ресторантьорския бранш, от там се заканиха да увеличат минималния праг на осигурителния доход за заетите в сектора. Впоследствие наистина имаше промяна, но единствено за служителите на по-високи позиции, чийто минимален осигурителен доход стана 800 лв. За по-голямата част от персонала в сектора - неквалифицираният - той бе запазен на 610 лв. (от 1 януари 2021 г. става 650 лв. заради повишаването на МРЗ).

Над 80% от кандидатите - от заведенията

Справка в Агенцията по заетостта пък показва, че малко над 80% от кандидатстващите фирми по програмата "Запази ме" са именно от сектор „Ресторантьорство“, в който влизат затворените ресторанти, заведения за бързо хранене и питейни заведения.

От останалите малко под 20% най-много кандидатстващи за помощта са заетите в казина, кина, фитнеси и спортни клубове, както и магазините в големите търговски центрове тип мол. Осигуряващите се там на по-висока заплата обаче ще бъдат привилегировани от промяната на мярката, тъй като ще получават по-близка сума до тази, която са взимали и преди локдауна, ако са се осигурявали на пълните си доходи.

Общо от 30 ноември, когато бе отворено подаването на заявления от работодателите за компенсиране на служителите по мярката, до 30 декември, когато е последната актуализация на официалните данни, са одобрени заявките на 3 204 фирми, а отказани – 526. Най-честата причина за неодобряване на кандидатурата е липса на трудов договор или липсващи документи.

Кандидатстването за 24 лв. на ден за неработещите продължава до края на януари, а от февруари започва това по новия дизайн на мярката. Компенсациите се изплащат за не повече от 60 дни в рамките на календарната година, в която наетите са ползвали неплатен отпуск във връзка с наложените заради COVID-19 ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети.

*Експертите на НОИ обръщат внимание, че това са данни, които не отчитат продължителността на работното време, т.е. не са превърнати към пълно работно време.

Подкрепи Economic.bg