Стабилно евро

Инвеститорите остават предпазливи преди срещата на ЕЦБ

32 ~ 4 мин. четене

Еврото се оттласна от почти 7-седмично дъно спрямо долара в понеделник, след като данни показаха, че производството в еврозоната се е ускорило през миналия месец, но печалбите бяха ограничени от спекулациите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) може скоро да намали лихвените проценти.

Търговци заявиха, че еврото може да остане под натиск преди заседанието на ЕЦБ в четвъртък. Спадът на инфлацията в региона доведе до това все по-голям брой банки, включително UBS и RBS, да прогнозират намаление в лихвения процент за рефинансиране още през тази седмица.

Еврото спечели 0,2% до 1.3516 долара, след като проучване показа, че индексът на бизнес активността в производствения сектор се е повишил до 51.3 спрямо 51.1 за септември, което е в съответствие с по-ранното светкавично четене и съгласуваната прогноза на икономистите.

По-рано еврото падна до 1.3441 долара, което е най-ниското му ниво от 18 септември до сега, и много под 2- годишния връх на 1.3832, достигнат на 25 октомври. Понижението на еврото, което изгуби повече от 2% през миналата седмица, накара инвеститорите скоростно да хеджират позициите си срещу допълнителна слабост.

От финансовата институция Credit Agricole заявиха, че ЕЦБ вероятно няма да намали лихвата за рефинансиране тази седмица, но като се имат предвид рисковете от спад на инфлацията при по-силна валута, председателят на ЕЦБ Марио Драги може да сигнализира за намаляване на лихвите по депозитите, което би се отразило отрицателно на еврото.

Намаление на лихвения процент по депозитите, при който банките оставят на съхранение свободните парични средства в ЕЦБ, до отрицателна стойност може да направи притежанието на евро скъпо и да принуди инвеститорите да го продават. Това също така би направило еврото валута за финансиране на кери трейд сделки, при които инвеститорите заемат евтина валута и закупуват по-високодоходна.

Анализатори заявиха, че пазарните движения може да бъдат заглушени, имайки предвид, че заседанието на ЕЦБ в четвъртък ще бъде последвано от данните за заетостта извън селското стопанство в САЩ през октомври в петък.

Възстановяването на еврото в понеделник бутна леко надолу доларовия индекс, отдалечавайки го от 7-седмичния връх на 80.930, който е най-високата му стойност от 30 септември до сега. Последно индексът бе на загуба от 0,2% на 80.547. Спрямо йената доларът бе на загуба от 0,1% на 98.42 йени.

Данни в понеделник показаха, че широк кръг от поръчки за произведени в щатите основни стоки се е свил повече от прогнозираното през септември, което е знак, че компаниите са съкратили рязко инвестиционните си планове, докато Вашингтон е профучавал покрай ръба на несъстоятелността. Но други данни предполагат, че фабричната дейност се е ускорила през октомври.

Австралийският долар поскъпна, подкрепен от по-добрите от очакваното продажби на дребно. Той спечели 0,7% до 0.9505 американски долара.

 

Златото остава без промяна при слаб обем на търговията, подкрепено от спадът на долара

Цените на златото приключиха почти без промяна в понеделник, подкрепени от слабостта на долара и продължаването на паричните стимули на Фед, но остава под натиск преди важните данни за заетостта извън селското стопанство в САЩ. Кюлчетата се движеха в диапазон от 10 долара при много по-ниски от средните обороти, поради липсата на важни икономически данни от САЩ в понеделник.

Цените на златото първоначално нараснаха, след като президентът на клона на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че Фед трябва да намали програмата си за изкупуване на активи само когато икономиката на САЩ се подобри и то дори тогава това трябва да стане бавно, докато управителя на борда на Фед Джером Пауъл заяви, че няма нужда да се избързва с процеса.

Някои инвеститори останаха настрани преди доклада за заетостта извън селското стопанство в САЩ, който ще бъде публикуван в петък и ще даде знаци за това дали централната банка ще запази програмата си за изкупуване на облигации още известно време.

Благородният метал също така бе подкрепен и от свежо купуване и покриване на къси позиции, предизвикано от спада по-рано през деня до техническата подкрепа на 1300 долара за тройунция.

Спот цените спаднаха с 0,1% до 1314.59 долара за тройунция, след като се сринаха с почти 3% през миналата седмица. Американските фючърси върху злато с доставка през декември спечелиха 1.50 долара до 1314.70 долара за тройунция. Обемът на търговията бе по-малко от 80 000 лота, около 45% под 30-дневната пълзяща средна и е може би един от най-слабите дневни обороти за годината.

Изходящите потоци от базираните на злато публично търгувани фондове продължиха в петък, когато притежанията на SPDR Gold Shares намаляха с 5.7 тона, което е най-голямата им еднодневна стойност от 21 октомври до сега.

Резкият спад на цените през миналата седмица не успя да съживи физическото търсене и според някои търговци, едва спад на цените под 1300 долара, може да привлече повече купувачи.

Търсенето в Индия бе приглушено по време на свързаните с купуване на злато фестивали Дантерас и Дивали, които се празнуват в петък и през уикенда, като много избират да купят сребро поради високите премии за златото и недостига на метала на вътрешния пазар.

Междувременно в Китай се очаква ръст в потреблението на злато с повече от 1000 тона за годината, макар трендът да не е устойчив и да е възможно падането му под това ниво през 2014, заявиха от най-големия производител на злато в Китай China Gold Group Corp.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg