28 млн. долара струва пътуването в космоса с Джеф Безос

Името на спечелилия търга участник остава в тайна, но вероятно става въпрос за друг милиардер

28 млн. долара струва пътуването в космоса с Джеф Безос

Снимка: Blue Origin / Website

480 ~ 3 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Колко бихте платили, за да участвате в 11-минутно пътуване до суборбиталното пространство заедно с Джеф Безос? Според участниците в търг, завършил в събота, приключението струва 28 млн. долара. Компанията Blue Origin стартира процедурата миналия месец - преди да се разкрие, че основателят на Amazon, заедно с брат си Марк Безос, ще бъдат на борда на първата мисия на екипажа на ракетата New Shepard, съобщава CNN.

Директорът по продажбите на Blue Origin, Ариане Корнел, заяви по време на пряко предаване на събитието, че 7600 души от 159 държави са се регистрирали и са могли да наддават в търга, организиран от базираната в Бостън RR Auction, в събота. Името на спечелилия участник не беше разкрито. Очаква се полетът да стартира от съоръженията на Blue Origin в град Ван Хорн в Западен Тексас на 20 юли.

Blue Origin – компанията на Безос, основана през 2000 г., прекара по-голямата част от десетилетие в тестване на New Shepard, която представлява 60-метрова ракета и капсулна система. Това ще отбележи първия път, когато цивилни ще летят на борда на New Shepard след 15 проведени тестови полета, извършени от компанията от 2015 г. насам.

Крайната цел на компанията е да продава билети на широката публика, предлагайки кратки, но запомнящи се пътувания на 62 мили над Земята, където се разкриват живописни гледки, а пътниците ще бъдат няколко минути в безтегловност и ще имат много материал, с който да се хвалят. Всъщност 62 мили е надморската височина, която в международен план се счита за границата с космическото пространство, въпреки че правителството на САЩ смята, че то започва след 50 мили.

Приходите от търга ще бъдат дарени на Клуба за бъдещето на Blue Origin, който има за цел да популяризира науката, технологиите, инженерството и математическото образование сред младите ученици. Но търгът се превърна и в своеобразен тест за това колко богати потребители биха били готови да платят за кратък полет в горните слоеве на атмосферата.

Цената от 28 млн. долара, за която билетът е продаден, е много повече от това, за което директният конкурент на Blue Origin, Virgin Galactic, продаде своите билети. Компанията Virgin Galactic е продала приблизително 600 билета за между 200 - 250 хил. долара всеки.

Но цената е и много по-малко от това, което компанията SpaceX на Илон Мъск вероятно ще обяви като цена за пътуване в Космоса, и то за престой няколко дни. Финансови подробности за тези планирани пътувания не са разкрити, но в един правителствен доклад се казва, че място на SpaceX ще струва до 55 млн. долара - без да се включват таксите за използване на космическата станция.

Полетите с ракетата New Shepard на Blue Origin са много по-различни от тези с орбиталната ракета на SpaceX.

Суборбиталните ракети New Shepard летят с приблизително 2300 мили в час (около три пъти скоростта на звука) и летят директно нагоре, като така ракетата изразходва по-голямата част от горивото си. След това капсулата на екипажа ще се отдели от ракетата в горната си част и за кратко ще продължи нагоре, преди капсулата да остане да се носи в орбиталното пространство, давайки на пътниците няколко минути безтегловност. Усещането може да се опише с усещането, когато се качите на влакче на ужасите, което е достигнало върха на пистата и предстои да бъде спуснато по нея. Така и ракетата на Безос ще се спусне надолу към Земята, но ще разполага с голям брой парашути, които да забавят скоростта при спускането до 20 мили в час.

Подкрепи Economic.bg