Недостигът на чипове мъчи и телекомите

Забавянията може да попречат на изграждането на мрежи тази година, алармират американски доставчици на интернет и мобилни услуги

Недостигът на чипове мъчи и телекомите

Снимка: Unsplash

964 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg
Недостиг на чипове

Глобалният недостиг на чипове вече засегна редица индустрии, а сега изглежда, че застига и телекомуникациите. Забавянията в доставките може да проточат или дори да възпрепятстват изграждането на инфраструктура тази година, алармираха от търговската група NTCA, представляваща стотици малки оператори в САЩ. Притесненията идват на фона на течащите и предстоящи мащабни инвестиции в мрежи. 

В писмо до Федералната комисия за делекосъобщения (FCC) те посочват, че най-често забавянията варират между три и четири седмици, но понякога се проточват и по около 12. Има и по-фрапиращи случаи, в които оборудването няма да може да пристигне в рамките на строителния сезон 2021 г., пише NTCA в декларацията си.   

Недостигът на чипове възникна в резултат на пандемията от COVID-19, като първо удари автомобилния сектор, но впоследствие се разгърна и до много други. Конкретно в областта на телекомуникациите, редица големи компании от Apple до Infinera предупредиха, че кризата ще им струва колективно няколко милиарда долара през следващите месеци.

„Членовете на NTCA съобщават за широко разпространени закъснения при получаването на комуникационно оборудване от всякакъв вид, което се простира не само до електрониката (като рутери, оптични мрежови терминали и оборудване за клиентски помещения (CPE)), но и към влакната“, посочват от NCTA. 

NCTA не е единственият притеснен. US Telecom предупреди, че доставчиците на широколентов достъп трябва да правят поръчки за покупки до 15 месеца предварително, вместо типичните 1-3 месеца. От гиганта обясняват, че това влияе върху клиентите, а що се отнася до самите компании, те са принудени да търсят повече източници на оборудване, за да минимизират негативните ефекти от нарушените вериги.

Това кара операторите да правят допълнителни разходи, които могат да бъдат прехвърлени на потребителите.“

Подкрепи Economic.bg