30-годишен антирекорд за златото

Благородният метал се обезцени с близо 13% в рамките на две борсови сесии и цената му слезе под 1 400 долара за тройунция

84 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Цената на златото падна с още 9.5% по време на днешната борсова сесия и за първи път от началото на 2011 г. слезе под психологическата граница от 1 400 долара за тройунция. В рамките на две борсови сесии, в петък и днес, стойността на благородния метал падна с близо 13%, което е невиждан от 30 години двудневен срив.

В петък инвеститорите разпродаваха злато заради спекулациите, че Кипър ще продаде 75% от златните си резерви. В момента островната държава държи около 13.9 тона, а Европейската комисия (ЕК) препоръча да бъдат продадени 10.36 тона, за да бъдат набрани 400 млн. евро.

Днес новината за недостатъчния икономически ръст на Китай през първото тримесечие на 2013 г. подейства като допълнителен катализатор на процеса и инвеститорите продължиха да разпродават, но с по-бързи темпове. Статистическото бюро на Китай обяви, че БВП на втората най-голяма икономика в света е нараснал със 7.7% на годишна база, докато прогнозите на анализаторите бяха поне за 8%.

"Ако искате да се тревожите за Китай, има много неща, които да ви държат будни през нощта", коментира Шон Кориган, главен инвестиционен стратег в Diapason Commodities Management в Швейцария. Според него сред разочароващите макроикономически данни за Китай са износът, индустриалното производство и строителството.

Според други анализатори в момента сме свидетели на паническа разпродажба на злато. "Това което се случва в момента със златото е паника. Може би тя е причинена от сигналите на Федералния резерв (Фед), които показват, че програмата за количествени улеснения може да бъде редуцирана", коментира Доминик Шнайдер, анализатор в UBS Wealth Management. "Хората осъзнават, че при среда без инфлация е най-добре да се отървеш от златните си активи", смята той.

В рамките само на днешната сесия в Лондон благородният метал поевтиня с 9.5% и към 18.30 ч. се търгуваше за 1 362 долара за тройунция.


Подкрепи Economic.bg