30% повече българи посрещат Великден в чужбина

Имаме ръст по отношение и на очакванията за влизащи в страната, коментира Румен Драганов

3575 ~ 1 мин. четене

Близо 30% повече ще бъдат туристите, които ще пътуват в чужбина по време на великденските празници спрямо 2012 г. Това каза в интервю за „Фокус” Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Това се дължи главно на дългия уикенд – имаме шест почивни дни, но някои наши сънародници напуснаха страната още в края на миналата седмица, в края на месец април, така че за някои тези шест дни стават десет, и ние имаме един значителен ръст в сравнение с миналата година”, заяви Драганов. “По същия начин имаме ръст по отношение и на очакванията за влизащи в страната”, каза още той. 

Миналата година Великден беше през април и тогава имахме близо 14% спад на туристите от чужбина и то главно поради рязкото намаляване на туристите от Гърция, тъй като това съвпадна с изборите в Гърция, които бяха много сложни и кризата, която през 2012 г. беше в Гърция”, посочи Драганов.

През тази година ние още от самото начало на този дълъг уикенд, включително и вчерашния ден, ние имаме доста по-висок трафик, в сравнение с миналата година по отношение на влизането в страната, по-голямо натоварване – както от Гърция, така и от Румъния, така и от другите съседни страни и очакваме тази тенденция да се запази и за Великденските дни”, отбеляза още той. 

Подкрепи Economic.bg