Гергьовден е
Празникът е обявен и за Ден на храбростта и Българската армия, чества се и като Празник на овчаря
На 6 май отбелязваме Гергьовден, един от най-големите български празници. Името Георги е едно от популярните и най-често срещаното мъжко име у нас. Празникът предвещава пристигащото лято и е свързан с новата стопанска година. Поверието гласи, че ако вали на Гергьовден, годината ще бъде плодородна.
В България Свети Георги е познат като воин, защитник и покровител на овчарите и добитъка им. Ето защо денят се чества и като Празник на овчаря. Св. Георги е почитан както от християни, така и от мюсюлмани. На иконите се изобразява на бял кон, пронизващ с копие змей – затова се нарича Свети Георги Победоносец.
Българските легенди го представят като славен юнак, спасяващ девойка от ламята от долната земя. Поради тази причина светията се свързва с храбростта на армията и денят е известен и като Ден на храбростта и Българската армия.
На Гергьовден цялото семейство се събира на трапезата, на която задължително трябва да присъства печено агне и обреден гергьовски хляб. Други типични ястия са агнешката дроб-сърма, млечни продукти, варено жито, зелен лук, пресен чесън, баница, вино.
На този ден се заравя в земята първото боядисано великденско червено яйце, за да бъде плодородна нивата. Друг обичай, характерен за празника, е най-ранобудният член на семейството да отиде и да небере коприва, с която да погали всички по ходилата, да не ги настига злото през годината.
Според едно българско предание Свети Георги е брат близнак на Свети Димитър и двамата са си разделили годината по братски – за Св. Георги лятото, а за Св. Димитър – зимата. И ако на Димитровден се разпускат работниците, то след Гергьовден се наемат новите – овчари, чираци, слуги и други.
На Гергьовден празнуват Георги, Георгина, Гергана, Гинка, Гиньо,Гиргин, Гиргина, Гоце, Гюро, Гюрга, Галя, Ганка, Ганчо, Генчо, Гео, Гюргелена, Йорго.