Google разработва автомобил без волан и педали

Колата ще разполага с бутон за старт и топ

Снимка: Google

Автор: Божидара Иванова

Интернет гигантът Google работи върху автомобил без волан и педали, който ще бъде с автоматично управление, предаде Асошиейтед прес. Колата ще бъде двуместна и няма да е предназначена за продажба.

От компанията предвиждат да пуснат до една година 100 прототипа по пътищата, които ще се движат много бавно - с максимална скорост до 40 км/ч. Автомобилите нямат да имат педали и спирачки. Вместо това ще разполагат с бутон за старт и стоп. Те ще са електрически и компактни, подходящи за градско движение. Единствено тестовите версии ще имат волан и педали, тъй като това се изисква от законодателството.

Това е естествен следващ етап от проекта на Google, при който автомобили Lexus SUV и Toyota Prius със специално оборудване от сензори и компютри изминаха хиляди мили в Калифорния. Колите имаха и резервни шофьори с волан и педали, които могат да се намесят при необходимост. Новите автомобили обаче изцяло игнорират човешкия елемент.

Към момента най-голямата пречка пред компанията е законодателството. Очаква се до края на годината да бъдат приети специални разпоредби за автомобилите без шофьор в Калифорния.

Коментари: 0