Дейвид Камерън сменя външния министър с евроскептик

Британският премиер уволнява четирима членове на кабинета и главния прокурор

"Нощта на дългите ножове"

Дейвид Камерън сменя външния министър с евроскептик
48 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Уилям Хейг ще напусне поста на министър на външните работи на Великобритания, след като премиерът Дейвид Камерън реши да предприеме мащабно преструктуриране в Консервативната партия, съобщават медиите на Острова.

Вестник The Guardian пояснява, че смените в кабинета са наречени от експертите „нощ на дългите ножове”. Първият британски дипломат обаче се съгласи да напусне Форин офис и да приеме по-маловажния пост на председател на Камарата на общините.

В по-мащабни от очакваното промени, постовете си губят министърът без портфейл Кенет Кларк, министърт по политиките Демиън Грийн, главният прокурор Доминик Грийв и Дейвид Уилетс - министърът по университетите и науката.

Настроеният силно евроскептично министър на отбраната Филип Хамънд е сочен като най-вероятният наследник на Хейг в МВнР. Хамънд, който миналата година заяви, че „ще гласува за излизането на Великобритания от ЕС”, е смятан за най-силно настроеният против ЕС човек, заемал някога поста на външен министър. „Това е нощта на дългите ножове. И те се справят наистина добре” , заяви член на партията на Торите.

ВВС News пък коментира, че Хейг ще напусне парламента на Великобритания след парламентарните избори през 2015 г. Той е народен представител от Ричмънд, област Йоркшир, в продължение на 26 години.

„Уилям Хейг е една от пътеводните светлини на британската Консервативна партия за цяло едно поколение. Той беше лидер на партията и съставна част на две правителства. Хейг не само бе министър на външните работи от първа величина - също така той беше мое доверено лице, мъдър съветник и близък приятел. Хейг ще остане в кабинета като първи държавен секретар и, на практика, мой политически заместник”, заяви британският премиер Дейвид Камерън.

Британският премиер Дейвид Камерън вероятно ще обяви днес промени в състава на правителството. Планираното за вторник заседание на Министерския съвет на Великобритания, е отменено на фона на предположенията, че министър-председателят първо ще посочи нови членове на кабинета. Допълва се, че Камерън вероятно е провел разговори с министрите, които ще напуснат кабинета, в сградата на британската Камара на общините.

Подкрепи Economic.bg