34 хил. ферми заплашени да загубят правото си да продават мляко

България ще поиска две години отсрочка за прекатегоризиране на стопанствата

204 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Почти 34 хил. български ферми са заплашени да загубят правото си да продават млякото, което произвеждат. Заради този проблем България ще поиска от Европейската комисия (ЕК) отсрочка с 2 години за млечните ферми, които не изпълняват европейските изисквания за качество. Решението се очаква през септември.

Фермите в страната са 37 хил., но една 3100 покриват европейските изисквания за качество на млякото. Останалите почти 34 хил. не отговарят. Срокът да догонят отличниците е края на тази година. Но времето е твърде кратко, за да успеят. Затова Министерството на земеделието и храните поиска срокът да бъде удължен с 2 години, предаде bTV.

Фермата на Светослав Александров е трета категория от общо три. Той обаче вече е започнал да изпълнява условията за прекатегоризиране.

Качеството на млякото е ключово за постигането на първа категория. Между 50 и 60% от обработваното мляко у нас отговаря на европейския стандарт.

Консумацията на мляко от ферма трета категория не е опасна, но не е за предпочитане. Всъщност страната ни иска удължаване на гратисния период за трети път. Въпросът е какво ще се случи, ако този път не получим разрешение.

Онези, които не се прекатегоризират, няма да бъдат затворени. Те могат да използват това мляко за собствени нужди или за роднини. Това няма да бъде забранено, но няма да могат да го продават.

Подкрепи Economic.bg