42.5 млн. евро за модернизация на градския транспорт в София

Общата стойност на проекта за интегриран градски транспорт е за над 61 млн. евро

7202 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия днес е одобрила инвестиции в размер на 42,5 милиона евро за развитието на столичен градски транспорт, съобщиха от представителството на Еврокомисията.

Този проект, в който България участва със 7,5 милиона евро от допустимите разходи, ще помогне за модернизирането на части от градската трамвайна и тролейбусна мрежа. Инвестицията се прибавя към 340-те милиона евро, които вече бяха отпуснати за софийското метро.

Проектът включва закупуване на 50 нови тролейбуса и изграждане на нова трамвайна линия от Семинарията до ж.к. „Дървеница“. Освен това ще бъде модернизирана и трамвайната линия по бул. „България“.

Създаването на интелигентна система за управление на трафика, която дава предимство на превозните средства от обществения транспорт по определени участъци, ще позволи по-лесно и бързо придвижване на тези превозни средства, което ще намали времето за пътуване. Пътниците ще получават и по-пълна информация чрез поставянето на общо 600 електронни информационни табла на спирките на обществения транспорт.

Инвестицията е част от усилията за постигането на целите за намаление на въглеродните емисии на общоевропейско ниво. Сходни транспортни проекти се подготвят или вече са в различни етапи на реализация в Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора и Плевен.

Подкрепи Economic.bg