44-ото Народно събрание с последно заседание

От 2017 г. досега парламентът е провел общо 11 пленарни сесии

44-ото Народно събрание с последно заседание

Снимка: Красимир Свраков

368 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

44-тото Народно събрание ще проведе последното си пленарно заседание. То е насрочено за 10:00 ч днес и дневният му ред включва една единствена точка – закриване на 44-тия парламент. Очаква париите да излязат с декларации за края на мандата.

44-тият парламент бе открит на 19 април 2017 г. Заседанието бе свикано с указ на държавния глава Румен Радев. На първото си заседание депутатите положиха клетва и обещаха да служат в името на народа. Първоначално председател на парламента бе Димитър Главчев, но след като подаде оставка, постът му зае Цвета Караянчева.

От 2017 г. досега парламентът е провел общо 11 пленарни сесии, в които разгледа редица проекти на решения и законопроекти. Част от решенията бяха одобрението на Договора за добросъседство с Република Северна Македония (РСМ) и декларация във връзка с разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране на РСМ и Република Албания. Депутатите дадоха и зелена светлина за югозападната ни съседка за НАТО, одобриха покупката на самолети F-16, приеха Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество и създадоха Антикорупционен орган, а в края на мандата бе създадена и фигура на прокурор, който да разследва главния прокурор.

44-тият парламент отхвърли пет вота на недоверие срещу правителството и разгледа 26 президентски вета, като се съобрази само с 2 от тях и обяви извънредно положение заради пандемията от COVID-19.

Коментари: 0