Джонсън обмисля въвеждането на ваксинационни паспорти

Франция има вероятност да бъде вкарана в „червения списък“ за пътуване на Великобритания

Джонсън обмисля въвеждането на ваксинационни паспорти

Снимка: БТА

2636 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че обмисля въвеждането на ваксинационни паспорти за посетителите на ресторанти и барове, както и за тези, които искат да пътуват, предава BBC. На среща с депутатите той поясни, че британските граждани очакват от него действия.

„Разсъждавам много сериозно върху ситуацията и вземането на най-правилното решение. Хората очакват от мен да предприема всички действия, за да ги защитя“, заяви Джонсън.

Идеята за въвеждането на ваксинационни паспорти не е чужда за Великобритания, но сега се очаква предложението да бъде гласувано в следващите дни. Част от депутатите обаче поясниха, че е възможен по-лек режим за заведенията.

Ресторантите и баровете има вероятност да приемат и документи, които удостоверяват отрицателен резултат от тест срещу COVID-19, за да пуснат клиент в обекта“, поясняват те.

Удостоверението за ваксинация обаче има вероятност да важи с пълна сила за пътуващите британци, които сега подлежат на глоба, ако заминат на почивка преди 17 май.

Вицепремиерът Майкъл Гоув се обяви като силен привърженик на идеята за въвеждането на ваксинационни паспорти, като поясни, че мярката е крайно належаща. Той коментира още, че решението как да се посещават заведенията трябва да бъде взето заедно с техните собственици.

Част от депутатите разкритикуваха приемането на подобни мерки, определяйки ги като:

ужасен капан.“

„По този начин ще бъдат ощетени онези, които имат правото да се обявяват против ваксинирането“, казват още те.

Джонсън заяви, че Франция може би ще бъде поставена в „червения списък“ на опасните държави - предвид пандемичната ситуация там - от които не се допуска влизане във Великобритания. Новината не беше приета с единодушно съгласие, тъй като през Ламанша преминават редица транспортни коридори, по които се обменят стоки. Предложението предстои да бъде гласувано.

Към момента „червеният списък“ включва 33 държави, сред които Южна Африка, Обединените арабски емирства, Португалия и по-голямата част от Южна Америка.

Коментари: 0