5000 лв. глоба за опасна сграда

В столицата вече са премахнати 16 опасни частни сгради

Максимални санкции за собственици, които не поддържат сградите си и така застрашават живота на хората, иска кметът на София Йорданка Фандъкова. Глобата в такива случаи е от 500 до 5000 лв.

Днес в столицата паднала част от козирката на стара жилищна кооперация на ъгъла на бул. "Васил Левски" и бул. "Дондуков", която за късмет не причини жертви. Първоначалният оглед показва, че инцидентът е станал заради повреден улук. Течащата от обилните валежи вода е подкопала козирката.

Градоначалникът Йорданка Фандъкова е привикала тази сутрин всички кметове на петте централни столични района - Възраждане, Оборище, Сердика, Средец и Триадица, за отчет какво се прави по опасните сгради в тях. Те са отчели общо 115 предписания за отстраняване на нередности. "Някои се спазват, други - не, затова призовах дирекцията по контрол на строителството да налага максималните санкции на собствениците, които не правят нищо по предписанията", заяви Фандъкова, цитирана от агенция Стандарт нюз. "Вярно е, че някои от тези мерки изискват големи суми, но животът и здравето на хората е по-ценен", каза кметът.

16 опасни частни сгради в столицата вече са премахнати. Столичната община също е съборила 27 постройки, които са нейна собственост. Други 12 ще бъдат премахнати това лято.

Коментари: 0