5G надпреварата в България официално може да започне

А1, Vivacom и Теленор получиха 20-годишни лицензи за честотите, на които да изградят мрежите си от ново поколение

5G надпреварата в България официално може да започне
1152 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Навръх Международния ден на телекомуникациите, 17 май, Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) връчи разрешителните за комерсиално използване на честотите в спектъра 3,6 GHz на трите големи мобилните оператора – Vivacom, A1 и Теленор. Така на практика официално бе даден стартът на търговската 5G надпревара.

В началото на април трите телекома се явиха на търг, предшестван от друга процедура, на която регулаторът намери как да раздаде честотите без наддаване. Vivacom обаче реши да оспори решението в съда, заплашвайки да забави и без това проточилия се старт на 5G в България. След ескалация на напрежението в крайна сметка трите оператора се споразумяха за организирането на тайно наддаване и платиха общо 13.4 млн. лева на държавата – повече от първоначално определените от КРС 12 млн. лв.

Теленор получи лиценз за ползване на честотната лента 3500-3600 MHz, А1 – за лентата 3600-3700 MHz, а Vivacom за 3700-3800 MHz. Най-много плати А1. Разрешителните за всяка от честотните ленти, на които телекомите ще развиват 5G мрежите си, са за период от 20 години.

Vivacom и A1 започнаха да предлагат 5G услуги през есента на 2020 г. – първата по метода на „динамичното споделяне на спектъра“ (DDS), а втората чрез реални 5G честоти и оборудване, които ѝ бяха предоставени за тест. Само Теленор все още не е стартирала услуги от следващо поколение за своите клиенти. Компанията обаче вече обяви, че ще направи това през идния юни.

Коментари: 0