6-милиардна 5G пропаст дели Европа от САЩ

ЕИБ и ЕК настояват за увеличаване на финансирането

6-милиардна 5G пропаст дели Европа от САЩ

Снимка: Unsplash

Инвестициите на Европа в 5G иновации са с между 4.6 и 6.6 млрд. евро по-малко на година спрямо тези, които правят Съединените щати. Това изчисляват Европейската инвестиционна банка и Европейската комисия, става ясно от съвместен доклад.

Институциите алармират, че тази разлика може да изпрати Стария континент далеч назад в 5G надпреварата, която се очаква да прекрои икономиките. Докладът препоръчва увеличаване на финансирането от публичния сектор.

Тази разлика в инвестициите представлява голямо предизвикателство за бързото развитие на 5G в Европа, която рискува да изостане в надпреварата за 5G лидерство“, предупреждава проучването на ЕИБ и ЕК.

5G изоставането на Европа от лидерите САЩ и Азия не е новина само по себе си. Преодоляването на пропастта е ключово за това икономиката на континента да остане конкурентноспособна в бъдеще. Очаква се комуникациите от ново поколение ще тласнат развитието на Индустрия 4.0, правейки възможно внедряването на иновации като „умни“ фабрики, автономни превозни средства, смарт градове, IoT и т.н.

Коментари: 0