60% от българските фирми все пак ще дават коледни бонуси

Делът на фирмите, подкрепящи служителите си намалява, но размерът на допълнителното възнаграждение се увеличава

60% от българските фирми все пак ще дават коледни бонуси

Снимка: Красимир Свраков

2657 ~ 1 мин. четене

По-голямата част от бизнеса в България и в тази кризисна година ще дава коледни бонуси на служителите си. Делът на фирмите, които ще предприемат тази стъпка обаче намалява спрямо 2019 г., показва проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Около 60% от компаниите в анкетата на Палатата са казали, че ще дават бонуси, докато миналата година делът е бил 70%.

Очаквано основната причина за отказа на някои компании да подпомогнат служителите си за коледните празници е лошото им финансово състояние. Все пак тези, които са решили да направят този жест, искат по този начин да мотивират допълнително хората.

Близо половината от фирмите посочват, че допълнителните възнаграждения се определят индивидуално за всеки служител, а 40% от тях дават еднакъв стимул на всички.

Размерът им варира, но за една трета от предприятията бонусите ще са по-ниски от миналата година. Като най-голям дял – около една трета - през тази година заемат бонусите до 200 лв. Около 20% от фирмите възнамеряват да дадат между 200 и 500 лв. стимули, а само около 15% - над 1000 лв.

Прави впечатление обаче, че тези, които ще дадат над 1000 лв. бонуси се увеличават спрямо миналата година, когато делът им е бил едва 7%. В някои случаи премията ще е под формата на предметна награда.

Подкрепи Economic.bg