€615 млн. не достигат за обезопасяване на авариралия блок в Чернобил

Украйна спира работата по изграждане на защитен саркофаг за енергоблока заради липса на финансиране

Ядрена заплаха

€615 млн. не достигат за обезопасяване на авариралия блок в Чернобил
Автор: Николай Марченко

615 млн. евро недостигат на потънаталата във война и криза Украйна за проекта по доизграждане на защитен саркофаг за повредения през 1986 г. енергоблок на Чернобилска АЕЦ. Това разкри германската агенция dpa от източниците си в правителството в Киев.

Разбирателство за нов саркофаг е постигнато през 1997 г. от страните от G7, но досега е изградена само половината, като до края на 2014 г. средствата за проекта ще свършат. През 2004 г. Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обяви търг за проектиране и строителство на съоръжението, като поръчката бе спечелена от френския консорциум Novarka.

Само четири години по-късно украинските власти обявиха, че 700 млн. евро за изграждането на новото защитно тяло на реактора, са събрани от вложенията на редица страни, сред които и Русия. Първият етап на проекта стартира през 2012 г. с изграждането на стоманена арка за саркофага. Стойността на проекта обаче непрекъснато нарастваше, докато не се удвои, за да достигне 1,5 млрд. евро.

Същевременно старият саркофаг, който в момента покрива реактора, е в лошо състояние – разрушава се, като бетонът се пука и създава заплаха от радиация.

Планът предвиждаше новият саркофаг да бъде изграден до края на 2015 г., но работата бе преустановена заради нестабилната политическа обстановка в Украйна, като сега става ясно, че липсва и съответното финансиране.

Същевременно гр. Припят, който е затворен за посещения след аварията, продължава да привлича туристи, които предпочитат екстремни преживявания. За октомврийския си брой водещото научнопопулярно сп. National Geographic подготви статия по темата, в която „ядрените туристи“ представиха свои снимки от изоставения град край Чернобилската АЕЦ.

Коментари: 0