62% от първокласниците ще получат помощ от държавата

Майчинските ще бъдат увеличени до 310 лв. от 1 юли, потвърди социалният министър Хасан Адемов

64 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

62% от всички първокласници ще получат еднократната целева помощ в размер на 250 лв. Това каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в ефира на Нова телевизия. Той потвърди, че помощите за отглеждане на дете до 2-годишна възраст ще бъдат увеличени до 310 лв. от 1 юли.

"Профилът на това правителство не е профил на правителство, което раздава готовите пари на данъкоплатеца. Този социален пакет има за цел да направи една крачка напред и да помогне на хората, които са най-зле да се подготвят за зимата", обясни той.

По думите му правителството се опитва да се справи с бедността и с кризата само и единствено с мерки на „изхода". „Ако погледнем структурата на безработните в България ще видим, че те са с ниско или основно образование - те са аутсайдери на пазара на труда. За да не продължи това, идеята, която развиваме е когато се получават социални помощи те да бъдат обвързани с форма на квалификация или ограмотяване.

Втората социална защитна мрежа на държавата е социалното подпомагане. В условия на криза трябва да подпомогнем предприемчивите и да дадем възможност на бизнеса да се развива. Увеличаването на социалните права и придобивки минава през икономическия растеж", каза още министърът на труда и социалната политика.

Коментари: 0