Митничарите излизат на протест

Те са недоволни от готвеното преместване на управлението от София в Русе

Служителите от Централното митническо управление на Агенция "Митници" утре излизат на протест пред Министерството на финансите. Те са недоволни от готвеното преместване на управлението от София в Русе.

Протестът,беше насрочен за 19 юли, но поради усложнената ситуация при терористичния атентат на летище "Сарафово", беше отменен за 23 юли. Той е планиран да се проведе в два последователни дни – 23 и 24 юли.

Според митничарите властта действа от позицията на силния, игнорирайки основни демократични принципи като чуваемост, откритост и диалогичност и липсват всякакви компенсаторни механизми за засегнатите служители. Те депозираха вече отворено писмо в Министерски съвет.

Основните им искания до премиера са свързани със "стопиране на прибързани, немотивирани промени в нормативната уредба, свързани с преместването на ЦМУ извън столицата, изготвяне на подробна финансова обосновка с оглед изчисляване на точната цена на преместването, както и последващите разходи, свързани с промяната на седалището, подлагане на реална широка обществена дискусия на всички икономически и социални аспекти, свързани с административната реформа".

Миналата седмица министърът на финансите Симеон Дянков, обаче, беше категоричен, че административната реформа ще продължи."Ако някои хора решат, че не искат да са митничари, а да са нещо друго, други хора ще дойдат и ще си свършат добре работата", коментира той. "Никой не е роден митничар, както никой не е роден чиновник", убеден е Дянков.

Коментари: 0