70% от Венецуела остана без ток

Аварията е засегнала всичките 24 щата на страната, включително и столицата Каракас

156 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Спиране на тока във Венецуела остави 70% от страната без електрозахранване за три часа, предаде BBC. Аварията е засегнала всичките 24 щата на страната, включително и столицата Каракас.

Липсата на работещи светофари доведе до хаос в трафика. Не работи и метрото, което пък кара хората да използват по интензивно личните си автомобили и градския транспорт. Хиляди служители бяха освободени от работа, защото няма как да вършат своите задължения.

Венецуелският президент Николас Мадуро обвини опозицията в "саботаж" и разпореди армията да се погрижи за опазването на реда, докато подаването на електричество бъде възстановено. "по всичко личи, че крайната десница е подновила своя план за електрически удар срещу страната", написа президентът в Tweeter.

В изявление по националната телевизия Мадуро определи спирането на тока като "война на ниско ниво" срещу страната. Той обаче не предостави никакви доказателсъва за "саботаж".

Опозиционният лидер Енрике Каприлес заяви, че спирането на електрозахранването е част от плана на правителството за отклоняване на вниманието от съществените проблеми в страната.

Зам.-министърът на енергетиката Франко Силва заяви, че неизправността се е появила в два от основните електропроводи на страната в 12.30 ч. местно време.

Петролната индустрия в страната, която задоволява 5% от глобалното потребление, не е засегната от спирането на тока.

Подкрепи Economic.bg