8,6 милиона европейци искат да работят повече

В България 26 хиляди, наети на напълен трудов ден, настояват да се трудят повече часове

6268 ~ 2 мин. четене

Българите, които работят на непълно работно време, но биха искали да работят повече часове са около 26 000 души, сочи последно проучване на Евростат. 

Според данните, хората в България, които са на разположение за работа, но не търсят - са около 286 хиляди. Други 28 хиляди българи търсят работа, но не са незабавно на разположение, отчитат данните на Евростат, съобщи бТВ.

Според националната статистика - наетите в България за 2011 г. варират около 2,2 милиона души. От тях в обществения сектор се трудят около 600 хиляди, а в частния - около 1,6 милиона души.

Безработните за 2011 г. у нас са били около 370 хиляди души, от които 215 хиляди мъже и 155 хиляди жени.
Безработните висшисти са били 42 хиляди, хората със средно образование без работа - 207 хиляди, с придобита квалификация - 134 хиляди, с основно - 91 хиляди, с начално и по-ниско образование - 31 хиляди души.
Последните данни на Агенцията по заетостта отчитат, че към края на февруари 2012 г. у нас е имало 376 хиляди безработни и около 10 хиляди незаети работни места.

Проучването на Евростат за пазара на труда в ЕС показва, че през миналата година около 42 милиона европейци са се трудили на непълно работно време, като от тях 8,6 милиона души са желаели да работят повече.

Най-много хора, които са желаели да работят повече часове, са били открити в Гърция, Латвия, Испания и Кипър. От друга страна най-малкият процент хора, които са искали да работят повече часове е регистриран в Холандия и Белгия - 3 на сто, следват Люксембург и Чехия.

Близо 2 милиона германци се трудят на непълно работно време, но биха искали да работят повече, показва статистиката на Евростат. Най-активни са още във Великобритания, Испания и Франция.

Сред икономически неактивното население на Стария континент - хора, които са нито заети, нито безработни на възраст 15-74 години, има 8,6 милиона, които са на разположение за работа, но не търсят, сочат данните.
Други 2,4 милиона души търсят работа, но не на всяка цена и незабавно, отчита проучването. По този показател в ЕС лидер е Италия, където близо 2,9 милиона души са на разположение за работа, но не търсят такава.
Следват Испания, Полша и Германия. Най-малко са "мързеливците" в Малта - 4 000, слеват Люксембург, Кипър, Литва и други.

 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg