40-те най-богати държат над 1 трилион долара

От началото на годината милиардерите са натрупали 88 милиарда, начело на класацията остава Карлос Слим

Съвкупното състояние на 40-те най-големи богаташи на планетата надхвърля 1 трилион долара. Това показват данните от рейтинга на информационната агенция Блумбърг.

От началото на годината милиардерите са забогатели общо с 88,2 милиарда долара и сега богатството им се оценява на 1,1 трилион долара.

На първо място сред най-богатите, както и досега, е мексиканският бизнесмен Карлос Слим със състояние от 68,8 млрд. долара. След него се нарежда основателят на Майкрософт Бил Гейтс, който притежава 62,7 млрд. долара. В тройката на най-богатите хора в света е и инвеститорът Уорън Бъфет, чието състояние се оценява на 44,6 млрд. долара.

Собственикът на веригата мебелни магазини ИКЕА (IKEA) Ингвар Кампрад е най-богатият европеец с 42,5 милиарда долара. На пето място е Бернар Арно, който е собственик на Луи Вюитон Моет Хенеси - (LVMH - Louis Vuitton Moet Hennessy) и чието състояние възлиза на 42,3 милиарда долара.

Най-богатият азиатец е индийският предприемач, основател на Рилайънс индъстрис (Reliance Industries) Мукеш Амбани с активи на стойност 26,8 милиарда долара. Той заема 11 място. Бразилецът Айке Батища, който се занимава с петролен бизнес, е успял да увеличи богатството си най-много през миналата година и заема 10 място. През 2011 година състоянието му е нараснало с 32 процента до 29,8 милиарда долара.

Най-богатият руски предприемач е съсобственикът на Металоинвест Алишер Усманов, чието състояние се оценява на 20,1 милиарда долара. Блумбърг отбелязва, че сред първите двадесет най-богати бизнесмени в света не е влязъл нито един руснак.

 

Коментари: 0