90-годишна британка е първата, ваксинирана срещу COVID-19

Маргарет Кийнън се чувства привилегирована и вече ще може да излезе от вкъщи

90-годишна британка е първата, ваксинирана срещу COVID-19
2990 ~ 1 мин. четене

Маргарет Кийнън, 90-годишна баба, е първият човек в света, извън проучвателните групи, който получи ваксината на Pfizer срещу COVID-19. Великобритания официално започна ваксинирането на населението си, а Ранобудна Кийнън получи тази сутрин ваксината в местната болница в Ковънтри, Централна Англия, седмица преди да навърши 91 години.

Великобритания е първата западна държава, която започна да ваксинира население си, което за мнозина е единственият начин да се пребори коронавирусът.

„Чувствам се толкова привилегирована да бъда първият човек, ваксиниран срещу Covid-19“, каза Кийнън, когато получи инжекцията от медицинска сестра. „Това е най-добрият подарък за рожден ден, който бих могла да си пожелая, защото това означава, че най-накрая мога да се радвам да прекарам време със семейството и приятелите си на Нова година, след като съм била сама през по-голямата част от годината.“

Кийнън е бивша продавачка в бижутерийни магазини, която се е пенсионирала само преди четири години. Тя има дъщеря, син и четирима внуци.

Великобритания е най-силно засегнатата европейска държава от COVID-19, с над 61 000 смъртни случая, но премиерът Борис Джонсън се надява да промени ситуацията, като пусне ваксината на Pfizer/BioNTech преди Съединените щати или Европейския съюз.

Масовото ваксиниране ще подхрани надеждата, че светът може да пребори пандемията, която смаза икономиките и уби повече от 1.5 млн. души, въпреки че ултрастуденото съхранение и сложната логистика засега ще ограничат използването на ваксината.

Великобритания е поръчала 40 млн. дози, тъй като всеки човек се нуждае от поне две инжекции, това е достатъчно за ваксиниране на 20 млн. души в страната, чието население е общо 67 милиона.

Подкрепи Economic.bg