АБРО с остра критика към пиара на премиера

Подобни действия представляват грубо вмешателство в журналистическата работа и редакционната политика на телевизионния оператор, смятат от Асоциацията

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) застана зад журналиста Сашо Диков и разкритикува остро действията на Ивет Добромирова, пиар на премиера Марин Райков. В писмо до министър-председателя, Съвета за електронни медии (СЕМ), Съюз на българските журналисти (СБЖ) и Фондация "Национален съвет за журналистическа етика" АБРО изразява загриженост относно "грубата и демонстративна намеса в редакционната политика на медията".

На 22 април 2013 г. Ивет Добромирова изпрати сигнал до СЕМ, Нова телевизия и Съюза на българските журналисти, в който обяснява как в предаването "Дикoff", излъчено по Нова телевизия на 20 април, е бил излъчен "грубо манипулиран и тенденциозно монтиран" материал. Бившата журналистка визира подбрани откъси от пресконференцията след министерски съвет, от 18 април, на която Сашо Диков задава въпроси на премиера Марин Райков.

"Не само не бяха предадени точно думите на министър-председателя в отговор на въпросите, а тъкмо напротив - от излъчения откъс излизаше, че Диков е задал въпроси, които са били посрещнати с дълго мълчание и са останали с оскъден отговор и напълно без такъв", написа Добромирова. Според нея това е не просто некоректно, а е груба лъжа. "А когато зададените въпроси са и от първостепенния дневен ред на обществото в тези дни, тогава манипулацията е грубо нарушение на всички етични, морални и професионални норми. Лъжливите внушения бяха подсилени и от надписите на екрана. Един от тях гласеше: "Въпроси без отговор". Друг: "Близки срещи с Марин Райков", а трети имаше красноречиво съдържание: "Когато планината не отива при Мохамед, Мохамед отива при планината", обясни главният PR на Марин Райков.

След писмото на Добромирова имаше реакция от страна на продуцентската къща "Телеман", която продуцира предаването "Дикoff". "Подобно действие от страна на пресцентъра на правителството граничи с грубо вмешателство в журналистическата работа и е в пълно противоречие с един от основните принципи на Етичния кодекс на българските журналисти, а именно, че "трябва да бъде гарантирано правото на медиите да работят без всякаква цензура", пишат продуцентите.

От Нова телевизия също реагираха на писмото. "Нова Броудкастинг Груп" е силно озадачена от реакцията от името на пресцентъра на Министерски съвет, като я смята за абсолютно недопустима", написаха от телевизията. "Подобно действие от страна на пресцентъра на правителството граничи с грубо вмешателство в журналистическата работа и е в пълно противоречие с един от основните принципи на Етичния кодекс на българските журналисти, а именно, че "трябва да бъде гарантирано правото на медиите да работят без всякаква цензура", смятат от там.

Ето го и пълния текст на писмото на Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори:

До

Г-Н МАРИН РАЙКОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 
Копие:

СЪВЕТ ЗА ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ

ФОНДАЦИЯ "НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА ЕТИКА"

По повод разпространеното на 22 април 2013 г. писмо на ръководителя на Звено за връзки с обществеността на Министерски съвет на Република България - г-жа Ивет Добромирова, в което се отправят критики към начина на отразяване на дейността на институцията, в излъченото на 20 април 2013 г. по Нова телевизия предаване „ДИКOFF", Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори - АБРО изразява изключителна загриженост относно грубата и демонстративна намеса в редакционната политика на медията.

През годините Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори - АБРО е осъждала и отхвърляла всякакви опити за намеса в независимата преценка при подбора и представянето на медийното съдържание и не може да остане безучастна към широко оповестената критика към журналистическа оценка и погазването на редакционната независимост на Нова телевизия.

Въпреки огромното ни уважение към институциите на публичната власт, считаме за абсолютно неприемливи подобни действия, които представляват грубо вмешателство в журналистическата работа и редакционната политика на телевизионния оператор. Недопустима според нас е намесата в свободното изразяване на мнение и позиция, както и осъждането на журналистическите реакции.

Конституцията на Република България утвърждава правото на медиите да работят свободно и без всякаква цензура, а правото на отговор на засегнати лица, държавни и общински органи е гарантирано от закона.

Гаранциите за независимост на медиите са основен показател за гражданска свобода. В тази връзка и на фона на дневния ред на Европейската комисия, която през изминалите месеци е фокусирана върху осигуряването на повече свобода и ограничаването на политическата зависимост на медиите в ЕС, ще продължим да отстояваме свободата на словото, като основна ценност и достижение на демократичния свят.


С уважение,

УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ НА АБРО

Коментари: 0