АИКБ против диференцираното увеличение на пенсиите

Това ще насърчи укриването на доходи, смятат от асоциацията на индустриалния капитал

Диференцираното увеличение на пенсиите е несправедливо и неправилно. Това се казва в становище на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) по повод идеята на финансовия министър Симеон Дянков за диференцирано увеличение на пенсиите от следващата година.

От АИКБ смятат, че диференцираният подход е икономически необоснован, защото акцентира върху социалните характеристики на пенсията, а не върху правата на лицата, черпени от по-висок размер на платени осигуровки. Освен това осигуряващите се ще се демотивират да правят вноски върху реалния размер на дохода си, което ще насърчи укриването на доходи и осигуровки и ще увеличи неформалната икономика, посочват от асоциацията.

Според тях възприемането на такъв подход е крачка назад в започналата пенсионна реформа и, освен че няма да разреши съществуващи проблеми, същевременно ще създаде нови. 

Индустриалците отбелязват, че намерението не е обсъждано от социалните партньори и едноличното решаване на въпроса от страна на правителството няма да постигне желания ефект.

Коментари: 0