Airbus продаде 60 самолета А320 на китайски превозвач

China Eastern Airlines Corp. получи и 5.4 млрд. долара отстъпка

Европейският самолетостроителен гигант Airbus SAS спечели поръчка за продажбата на 60 самолета от серията А320 на държавно подкрепяната от Китай авоикомпания China Eastern Airlines Corp. Сделката става факт по-малко от две седмици, след като Европейският съюз (ЕС) отстъпи в спора с правителството в Пекин за нивата на вредни емисии отделяни при полетите, съобщи Bloomberg. Китайската авиокомпания успя да се договори и за отстъпка от 5.4 млрд. долара от цената на самолетите с една пътека.

Плановете на ЕС да наложи такси за емисиите въглероден диоксид, които се отделят при полети от и до общността бяха замразени на 12 ноември, след като редица страни, включително Китай, Индия и Русия заплашиха с ответни действия. От компанията майка на Airbus - EADS заявиха, че въвеждането на таксите може да накара Китай да се откаже да купува европейските самолети.

Модификациите на А320, които трябва да бъдат доставени в периода 2014-2017 г., ще се използват предимно по вътрешни маршрути. Миналата година China Eastern Airlines направи поръчка за 24 големи самолета Boeing 787s и 45 малки от модела 737. Китайската компания поръчва повече малки самолети заради слабото търсене на полети на дълги разстояния.

Коментари: 0