Airbus пуска места за по-едри хора

80% от британските пътници не подкрепят идеята

176 ~ 1 мин. четене

Френската самолетостроителна компания Airbus обяви планове си да стесни 2/3 от местата в своите самолети, за да отвори пространство за седалки за пътници с по-големи размери, съобщава Daily Telegraph.

Централните места и тези до прозорците вероятно ще загубят около 2.5 см от широчината си, така че да може да бъдат поставени седалки за хора, които не се побират в нормалните седалки.

Според Airbus, по-широките места ще бъдат монтирани до пътеката между редовете на самолетите А-320, за да се отговори на „тенденциите на демографията“. Седалките за пътници с по-големи размери ще бъдат широки около 50 см вместо стандартните 45 см и ще са по-скъпи от нормалните места.

Проучване на уебсайта Skyscanner от 2012 г. показа, че 80% от британските пътници са против идеята да бъдат стеснени нормалните седалки, за да се направи място за по-тежки хора.

Преди няколко седмици Samoa Air обяви, че ще стане първата авиокомпания в света, определяща цената на билетите в зависимост от теглото на пътниците. Според нея, тази политика помага да се обърне повече внимание на проблема с прекалената пълнота и да се подобри общественото здраве.

Подкрепи Economic.bg