Акциите на Samsung се сринаха с 8% след загубено дело

Понижението свали и южнокорейския индекс Kospi

Автор: Атанас Христов

Акциите на южнокорейския технологичен гигант Samsung Electronics Co. се сринаха до близо 4-годишно дъно, след като в петък загуби патентно дело в САЩ срещи основния си конкурент - американската Apple, която е най-скъпата борсово търгувана компания в света. Журито реши, че Samsung трябва да плати 1 млрд. долара за нарушаването на шест патента на Apple, съобщи Bloomberg.

Книжата на Samsung достигнаха дневен срив от над 7,7%,, което е най-големия спад от 24 октомври 2008 г. насам. На корейската борса цената се срина до 1,177,000 вона, но след това акциите върнаха част от загубеното и се търгуваха на нива от 1,187,000 вона. Рязкото понижение на акциите на Samsung доведе и до спад на корейския бенчмарк Kospi, който изтри 0,4% от стойността си.

На 24 август 9-членен състав на съд в Сан Хосе, Калифорния реши, че Samsung е нарушила шест от седем патента на мобилни устройства на своя основен конкурент Apple. Присъдата може да доведе до забрана за продажбата на някои продукти на Samsung Mobile в САЩ.

Коментари: 0