Акули наддават за газа ни

"Ексон", ОМВ, "Тотал" и "Мелроуз" имат интерес към процедурата за проучване на залежите в Черно море, обяви Делян Добрев

Към обявената процедура за проучване на залежите от газ в блок "Хан Крум", който се намира в Черно море, има изключително сериозен интерес от най-големите компании в бранша. До момента има запитвания от Ексон, ОМВ, Тотал Епсон и Мелроуз. Това заяви в Девня министърът на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев, след като премиерът Борисов стартира строителството на нова производствена линия в циментовия завод, съобщи агенция Стандарт нюз.

Крайният срок за подаване на оферти е 30 май, а до средата на юли ще има оценка на предложенията, за да може да започне проучване, посочи министър Добрев. Той отбеляза, че големият инвестиционен интерес дава надежди за наличието на значителни залежи.

Те се засилват и от факта, че само на 15–20 километра от северната граница на нашия блок, преди броени дни румънците обявиха сериозно откритие на газ, което се оценява на около 80 милиарда кубически метра.

Работим по 9 конкретни проекта и до края на годината ще имаме яснота по всички, коментира още министър Добрев работата на правителството за увеличаване на инвестициите у нас. Този е първият, посочи инвестицията в "Девня Цимент" министърът, като добави, че до края на май се очаква да бъде обявена още една голяма инвестиция в страната.

Той обаче не пропусна да отбележи, че между съседните страни в региона има голяма конкуренция, като посочи, че например в Сърбия, се дава държавна субсидия за всяко едно новооткрито работно място.

Коментари: 0