Александър Вучич взе мандат за нов кабинет в Сърбия

Президентът Томислав Николич очаква от новия премиер правителство вече на 27 април

Автор: Николай Марченко

Президентът на Сърбия Томислав Николич връчи мандата на лидера на Сръбската прогресивна партия (СПП) и досегашен вицепремиер Александър Вучич за формиране на правителство, информират медиите в западната ни съседка.

Сръбският вестник “Политика“ пише, че след срещата с новоназначения премиер Николич  заяви, че е „подготвен да понесе рисковете и изкушенията на новото правителство”. Вучич от своя страна заявил, че обещава „да реализира всички необходими реформи, да работи честнои да взима добри решения” за Сърбия. Той уточни, че правителството ще бъде формирано на 27 април.

Агенция ТАНЮГ пояснява, че очакваното решение е взето от държавния глава, след консултации с представители на изборната му листа и с представители на всички парламентарни партии миналата седмица.

След като официално получи мандат от президента да състави правителство, Вучич заяви, че  през следващите три или четири години, колкото бъде на власт неговият кабинет, да направи от Сърбия "здрава и прилична държава". „Никой не е получавал мандат в по-тежки условия, особено след лошите решения от 2007 и 2009 г., заради които имаме висок дефицит и икономиката не функционира”, каза Вучич. Той добави, че страната навлиза в тежки и сериозни реформи и обеща да работи „за следващите поколения, а не за следващите избори”.

Президентът Николич заяви, че започва времето на отговорните решения, както и че се е договорил с Вучич да си „сътрудничат тясно при взимането на непопулярни решения”.

Изборната листа "Александър Вучич - бъдеще, в което вярваме" има 158 от общо 250 депутати. Тя е съставена от СПП, Социалдемократическата партия на Сърбия, "Нова Сърбия", Сръбското движение за обновление и Движението на социалистите.  В бъдещия кабинет освен СПП ще влязат още представители на коалициите около социалистите и Съюза на унгарците във Войводина. Очаква се социалистите да вземат най-малко две министерства, а унгарците във са поискали пет места за държавни секретари. Александър Вучич обеща, че ще състави правителството ще бъде „малко, модерно и ефикасно” и ще има само 17 министъра.

Коментари: 0