Алкохолът убива 3,3 млн. души годишно

Потреблението на алкохолните напитки расте непрекъснато, отчитат от Световната здравна организация

Рекордна "болест"

Автор: Economic.bg

Алкохолът убива 3.3 млн. души по цял свят всяка година, повече от СПИН, туберкулозата и насилието взети заедно, съобщава Световната здравна организация (СЗО) към ООН, цитирана от агенция France Presse (AFP).

Институцията предупреждава също така, че употребата на алкохолни напитки по света бележи ръст. „Включвайки шофирането в нетрезво състояние, свързаното с употреба на алкохол насилие и малтретиране, и множество болести и психични разстройства, алкохолът причинява един от 20 смъртни случая в световен мащаб всяка година”, лекарите на ООН.

„Това в действително се равнява на един починал на всеки 10 секунди”, каза пред репортери в Женева Шехар Саксена, който оглавява Департамента за психично здраве и злоупотреба със субстанции в СЗО.

Алкохолът е причинил 3.3 млн. смътни случая през 2012 г., което е еквивалентно на 5.9% от всички смътни случаи по света – 7.6% при мъжете и 4% при жените.

За сравнение, ХИВ/СПИН е причина за 2.8% от всички смъртни случаи, туберкулозата - 1.7%, от насилие само 0.9%, показват още данните от изследването.

 

Коментари: 0