Alpha Bank купува Emporiki

Гръцката банка е предпочетена от френския собственик - Credit Agricole

136 ~ 2 мин. четене

Втората най-голяма гръцка банка - Alpha Bank ще купи конкурента си Emporiki Bank, собственост на Credit Agricole. Информацията е на Reuters, като се позовава на свой високопоставен анонимен източник.

"Избрали са Alpha Bank като предпочитан участник в търга", твърди източникът. Освен Alpha Bank в наддаването за Emporiki участваха и други две гръцки банки - National Bank of Greece и  Eurobank. Офертите и на тримата кандидати изтекоха в неделя.

Credit Agricole се опитва да излезе от Гърция, заради влошаващата се икономическа среда там. Лошите кредити се увеличават, банките отписват задължения, а заради икономическия спад се свива маржа им на печалба. Третата по големина френска банка вече наля милиарди евро в Emporiki, но сега иска да излезе изцяло от този пазар.

Главният изпълнителен директор на Credit Agricole заяви през миналата седмица, че преговорите с тримата кандидати вече са в напреднала фаза и продажната цена може да бъде символична - едно евро. Все пак крайната цена ще зависи от размера на капитала, който Agricole ще трябва да налее допълнително в Emporiki Bank.

Централната банка на Гърция обяви, че ще даде зелена светлина за евентуалната продажба на Emporiki Bank, само ако нейната рекапитализация е напълно завършена. И в трите банки кандидати за Emporiki Bank, която беше купена от Credit Agricole през 2006 г., основен акционер е Гръцкият фонд за финансова стабилност (Hellenic Financial Stability Fund - HFSF).

В България Emporiki е представена от "Емпорики Банк България". Към края на март 2012 г. активите на банката са на стойност 500 млн. лв и се нарежда на 21-во по този показател. За първото тримесечие на годината Емпорики е със загуба в размер на 1.96 млн. лв.

Миналата година банката също приключи със загуба от 11.3 млн. лв., през 2010 г. отрицателният й финансов резултат беше 7.4 млн. лв. , през 2009 г. - 7 млн. лв., а през 2008 г. - 3.7 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg