Американците изхвърлят половината от храната си
Според изчисленията, ако само 15% от загубите на храна в САЩ бъдат избегнати, това ще бъде достатъчно да нахрани 25 милиона души годишно
Американците изхвърлят половината от храната, която купуват през годината, което се изчислява на близо 165 млрд. долара, съобщи Reuters.
"Ние наистина изхвърляме почти всяка храна, която ни се изпречи на пътя. Това са едни големи количества прахосани пари и ценни ресурси", казва Дейна Гъндърс, учен от програмата за храна и земеделие на Съвета за защита на природните ресурси.
Според доклада живеещите в САЩ изхвърлят 40% от храната си годишно, а средностатистическо четиричленно семейство в САЩ всяка година изхвърля храна на стойност 2275 долара.
Изчисленията показват, че ако само 15% от загубите на храна бъдат избегнати, това ще бъде достатъчно да нахрани 25 милиона американци годишно. Освен това ще допринесе за решаването на проблема със сметищата, където хранителните отпадъци са най-голям дял.
От съвета, изготвил доклада, отчитат, че изхвърлянето на огромни количества храна в САЩ е тенденция започнала през 1970 г., когато е отбелязан и скок от 50% на хранителните отпадъци.
Голяма част от неупотребяваните храни са непродадените плодове и зеленчуци в магазините. Вина имат потребителите и ресторантите, които поръчват/приготвят повече количества храна, отколкото биват на практика изяждани.
От Съвета за защита на природните ресурси заявиха, че ще се обърнат към американското правителство с призив да изследват проблема и да предприемат мерки за ограничаването му.