Американски град обяви частичен фалит

Тежка икономическа криза заплашва Детройт от фалит

100 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Американският град Детройт прекратява обслужването на част от дълговете си. Това заяви назначеният наскоро външен управител на града Кевин Ор, цитиран от BBC. Детройт преживява продължителна икономическа криза и пропуска плащания по дълга си, което заплашва града да се превърне в най-голямата банкрутирала община в САЩ.

„Лошото управление на финансите, бързото намаляване на населението, намаляването на данъчната база и други фактори през последните 45 г. превърнаха Детройт във финансова рутина“, заяви Кевин Ор.

Част от кредиторите, инвестирали в икономиката на Детройт, са получили предложение да приемат 10% от средствата, които са инвестирали. За функционирането на градските служби ще се използват средствата от спрените плащания по дълговете на града.

Кевин Ор е назначен за управител на Детройт през март тази година. Планът му за спасяване на града включва съкращение на градските разходи за здравеопазване и пенсионни плащания, както и изваждане на компаниите, които обслужват работата на канализациите и водопроводите, от контрола на града.

Подкрепи Economic.bg