Американските фючърси се плъзнаха надолу

Засилващите си признаци, че икономиката на Китай отслабва, подхранват страха от нова глобална рецесия

Автор: Мирослав Иванов

Фючърсите на американските акции паднаха в петък, което показва, че за широкият индекс S&P 500 предстоят нови тежки дни, след като измерителят вече претърпя най-тежкия си месечен спад от септември насам, пише Reuters.
Слабите данни в Китай за фабричните поръчки засилиха страховете от забавяне на глобалната икономика преди обявяването на ключовия доклад за американски работни места.

Икономиката на Китай показва признаци на забавяне, като индексът на мениджърските поръчки падна до 50.4 през май от 13-месечен връх през април при 53.3, сигнализирайки за по-дълбоко от прогнозното влошаване на търсенето в страната и чужбина. Спад в мениджърските поръки беше отчетен и в Европа, където индексът Markit се понижи до 45.1 през май спрямо 45.9 през април.Според анализаторите всички погледи сега са фокусирани върху заетостта в САЩ.

Докладът за нея излиза късно тази вечер. Прогноза на Reuters сред икономисти показва, че очкаванията са данните да покажат създаването на нови 150 хиляди работни места през май, в сравнение с 115 хиляди през април.
Инвеститор остават загрижени за стабилността на банковата система на Испания и еврозоната като цяло, в същото времеданните от  САЩ показват охладняване на  икономическия растеж. Тревогите изпратиха бенчмарка S&P 500 с 6.3% надолу през май. Бпрсовите спекуланти бягат от акциите в държавни ценни книжа, които са възприемани за по-безопасно убежище.

Коментари: 0