Американският долар остава стабилен

Платината вече се разпродава

132 ~ 4 мин. четене

Американският долар запазва силните си позиции и днес, след като данните за продажбите на дребно в САЩ увеличиха надеждите, че икономиката може да се справи с увеличенията на данъците и съкращенията на разходите, които влязоха в действие тази година. Австралийският долар от своя страна се изстреля до 5-седмичен връх след изненадващо силни данни за заетостта, които принудиха дилърите да не очакват никакво намаление на лихвите в Австралия поне в близък план.

В сряда доклад показа, че продажбите на дребно в САЩ са се покачили през февруари с най-висок темп за последните 5 месеца. Докладът е последния от серия данни, сочещи, че най-голямата икономика се справя добре с възстановяването. Въпреки че подобряващата се икономическа картира вероятно няма да принуди Федералния резерв да намали скоро монетарната си подкрепа, то тя подчертава устойчивостта на американската икономика към данъчните увеличения от януари и съкращенията на разходите от март.

В противовес на това икономическата слабост в еврозоната и политическата несигурност в Италия тежат върху еврото. Единната валута падна вчера до 3-месечно дъно от 1.2923 срещу долара. Днес се котира на 1.2950 долара, като слаба подкрепа оказва търсенето на валутата от азиатски централни банки. Еврото се обезцени с 6% след пика от 1.3711 в началото на миналия месец. Подкрепа е 1.2906, което представлява 76.4% корекция на ралито от ноември до февруари.

Кросът евро/йена също падна и е на 124.30, което го отдалечава от 34-месечния връх от миналия месец на 127.71. Йената е стабилна и срещу долара, тъй като японските компании репатрират средства преди края на финансовата година на 31 март. Купувачите на долари са предпазливи след резкия спад срещу йената след изборите в Италия. На 25 февруари стана ясно, че никой от политическите съперници не печели мнозинство при изборите в Италия, и долара се срина с 4% за един ден. Очакванията обаче за агресивна политика на Японската централна банка оказват подкрепа и мнозина дилъри търсят възможност за покупки ако двойката приближи 95, като очакват повторен тест на три и половина годишния връх от 96.71, който беше достигнат във вторник.

Британският паунд, който пострада заради очакванията за нови количествени облекчения на Английската централна банка, се разменя за 1.4930 срещу долара при 33-месечно дъно във вторник на 1.4832. Големият печеливш на валутните пазари е австралийският долар, който изригна след изненадващо силни данни за работните места в Австралия, които потушиха очакванията за нови намаления на лихвите от централната банка. Валутата достигна в един момент нива от 1.0383 срещу зелените пари, а това е най-висока стойност за последните 5 седмици. Междувременно инвеститорите се насочиха срещу новозеландския долар, след като местната централна банка обеща да държи през тази година лихвите без промяна на рекордно ниските 2.5%, намеквайки, че е възможно тяхно намаление ако определени условия се сбъднат. Банката предупреди също, че влошаващите се проблеми със сушата в страната могат да имат отрицателно влияние върху растежа на икономиката. Новозеландският долар падна до две и половина месечно дъно срещу американския си съименик от 0.8162. В Европа, Швейцарската национална банка се очаква да не направи промени при днешното си заседание, но да продължи да защитава пода от 1.20 в кроса евро/франк поне през 2013 година, но вероятно и през по-голямата част на 2014. Двойката днес се разменя за 1.2340 и е доста над целевия под определен от банката.

Не само златото, а и платината вече се разпродава

Златото се стабилизира точно под 1590 долара за тройунция след спад в сряда, когато силните данни за продажбите на дребно в САЩ увеличиха очакванията, че най-голямата икономика се справя добре, а това навреди на статута на метала предлагащ сигурност.

Спот цената е почти без промяна на 1586 долара да тройунция. Сигналите, че световната икономика, водена от последните позитивни данни от САЩ, е в по-добра форма през тази година накараха инвеститорите да избягват златото, което се обезцени с 5% през 2013 година. Докато американската икономика се справя добре цената на златото трудно ще нараства.

Доларът остава силен на валутните пазари, а силните данни от вчера увеличиха очакванията, че икономиката се справя добре с данъчните увеличения и съкращенита на разходите, които започнаха през тази година. Продажбите на дребно в САЩ скочиха през февруари с най-бърз темп през последните 5 месеца. В същото време обаче производството в заводите в еврозоната спадна с повече от прогнозираното в началото на 2013. Продукцията във Франция и Германия намаля и това показва, че Старият континент изпитва трудности да излезе от рецесията.

Отразявайки липсата на увереност на пазара на златото, активите на най-големия златен фонд в света, базирания в Ню Йорк SPDR Gold Trust, останаха във вторник без промяна спрямо нивата от понеделник. Тези на също намиращия се в Ню Йорк най-голям сребърен фонд iShares Silver Trust SLV нараснаха с 0.5%. Според анализатори, на златото му липсват и технически предпоставки и инвестиционен интерес за значителен растеж от текущите цени.

Инвеститорите имат готовност да разпродават и платината при каквото и да е покачване, тъй като йената е слаба срещу долара. Силата на долара прави суровините деноминирани в долари по-скъпи за притежателите на други валути. Слабостта на йената по-специално, породена от курса на радикални облекчения от Японската централна банка да сложи край на продължаващата две десетилетия дефлация, окуражава новите разпродажби. Спот цената на платината днес спадна с 0.5% до 1580 долара за тройунция.

Подготвена от отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg