Анализатори: Несигурността в Еврозоната достигна плато

Заради резките движения повечето трейдъри в България се ориентирали към къси продажби

Увеличаващите се притеснения за бъдещето на еврозоната и страховете от евентуален фалит на Гърция през последните месеци предизвикаха доста резки движения на валутните пазари, съобщава Alpari FS, част от семейството на Alpari. Сега този тренд като че ли е достигнал плато на много покупки на двойката евро-долар и други световни валути срещу долар, след увеличаващите се положителни новини за еврото.

Питър Леониду, Директор продажби в Alpari FS споделя „Доскоро увеличаващите се притеснения за еврозоната се отразяваха на валутните пазари, като инвеститорите от България залагаха срещу еврото. След приемането на спасителния пакет за Гърция и спазването на стриктните мерки за излизане от кризата от нейна страна, волатилността на пазара изглежда успокоена на този етап.

Ефектът на „платото” може да бъде отчетен от по-позитивните нагласи на българските валутни играчи за еврото. Въпреки това, те все още изчакват да видят какво ще се случи с Португалия, Испания и Италия – страни, които все пак може би ще имат също нужда от спасителни пакети. Макар евро-зоната сега да е по-спокойна, не може да се каже, че страховете няма да се върнат отново на пазара. Ако и трите държави поискат помощ, може да станем свидетели на потъване на еврото”

Според Alpari FS, друго последствие от скорошните неизвестни около еврозоната е, че повече търговци се ориентираха към къси продажби.

Питър Леониду обяснява: „Несигурността на еврозоната накара повечето валутни дилъри в България да търгуват на късо, защото повечето трейдъри използват това, което предлага пазара. Повечето български трейдъри следват тендециите, но волатилността на пазара означава, че тенденциите са доста кратки във времето – една седмица е нагоре, следващата е надолу.

Така че, ако търговията е нагоре, те следват тренда и купуват при дип-ове. Ако тренда е надолу – продават при силно понижение. Това прави пазара доста непостоянен”.

Търговията на късо означава, че българските трейдъри следват новините от пазарите – ако дойде нещо ново от Германия, Португалия или Испания, то става публично, оформя мнение и търговията поема в съответната посока. Уверено можем да кажем, че новините оформят българската форекс търговия в момента.

 

*Забележка: Съдържанието на тази статия представлява лично мнение и идеи и не бива да бъде разбирана или погрешно приемана за инвестиционен съвет.

 

Коментари: 0