Андонов призова ВЕИ да спират производството при излишък

Шефът на енергийния холдинг призова за законови промени, които да позволят на ЕСО да задължава ТЕЦ-овете да спират при ниско потребление

Снимка: БГНЕС

4139 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Изпълнителният директор на Български Енергиен Холдинг ЕАД (БЕХ) Михаил Андонов (вляво на снимката) призова производителите на ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) "да се самоорганичават" при производството на електроенергия, с което да помагат на системата и на потребителите при ситуации на излишък на ток. Последната такава е от събота и неделя (2 и 3 март), когато голяма част от мощностите на трите топлоцентрали в комплекса "Марица-Изток" спряха да произвеждат ток. Това се наложи след силно намалялото потребление заради високите температури и силно свития износ.

При това положение обаче произведената енергия от ВЕИ централите (вятърните турбини и соларните панели) продължи да се изкупува, защото така е записано в нормативната уредба.

Според изпълнителния директор на Електроенергийния системен оператор ЕАД (ЕСО) Иван Йотов (вдясно на снимката) е наредено на топлоцентралите да изключат част от мощностите си, защото свръх производството застрашава системата. "Законът обаче пази ТЕЦ-овете и заводските централи. Ние ще продължим да даваме нареждания за намаляване на производството до технологичния минимум при подобни ситуации. "Топлофикация София" обаче не изключи мощностите си. Законът им дава това право", коментира Йотов. Именно след неговото пояснение Михаил Андонов отправи апел към ВЕИ централите да ограничават производството при подобно силно намаляване на потреблението. "Подобна ситуация на излишък се случва за първи път. Досега винаги имаше недостиг на електроенергия", обясни Йотов.

Освен към ВЕИ производителите Михаил Андонов призова и законодателят да помисли за промени, които да задължават централите да спират при разпореждане от ЕСО, защото в момента те могат да намалят производството само на добра воля.

Иван Йотов поясни, че ако ТЕЦ-овете не бяха спрени енергийната система щеше да пострада. Експертите обаче са категорични, че енергийният сектор у нас не е пред срив, въпреки че ситуацията е тежка. Михаил Андонов категорично отрече ТЕЦ "Марица-Изток" II (100% собственост на държавата) или АЕЦ "Козлодуй" (също 100% собственост на държавата) да са пред фалит.

От енергийния холдинг и от ЕСО ще направят предложение да се намали т. нар. "студен резерв" - мощности, които се включват само при необходимост, но и за тази енергия ЕСО плаща на централите, които го поддържат. В момента студеният резерв е 1040 mW, като ще се предложи да се намали до 840 mW. Иван Йотов обаче обясни, че сегашният резерв покрива евентуално спиране на блок в АЕЦ "Козлодуй". Ако се намали и ако някой от блоковете на централата в Козлодуй спре, и се стигне до екстремно високи или ниски температури, може да се окаже, че части от страната ще останат без ток. "При 840 mW "студен резерв" няма да успеем да заместим блок в АЕЦ "Козлодуй", потвърди и Иван Йотов. Михаил Андонов пък коментира, че за разполагаемата мощност се плаща повече от цената за самата електроенергия.

Енергийните експерти коментират, че 23% от сметката за ток е заради производството от ВЕИ, а още 12% е за когенерациите. Националната електрическа компания (НЕК) е задължена да плаща за самата електроенергия, както и за "студен резерв".

Подкрепи Economic.bg