Android навлиза и на корпоративния пазар

Приходите от продажби на Android смартфони за бизнес потребители ще дистигнат 54 млрд. долара

144 ~ 1 мин. четене

Смартфоните под управление на операционна система Android постепенно навлизат и на корпоративния пазар. До края на годината приходите от продажби на Android смартфони за бизнес потребители ще дистигнат 54 млрд. долара, а към края на 2018 г. този показател ще нарасне до 92 млрд. долата, съобщи technews.

В продължение на няколко години Android уверено увеличаваше дела си на потребителския пазар, но някои недостатъци, свързани със сигурността, й пречеха в корпоративния сегмент. Доскоро много служители на корпорациите ползваха на работното си място Android устройства, но нямаха възможност за достъп до фирмените приложения , респ. за пълноценното им използване.

Разработчиците обаче не искат да изпуснат този голям и перспективен от гледна точка на печалбите сегмент и започнаха активно да работят върху подобряване на сигурността на Android смартфоните.

Едно мобилно устройство се счита за готово за използване в корпоративна среда, ако неговата операционна система включва вградена поддръжка на функции за сигурност от рода на кодиране на данните и VPN връзки чрез API (приложен програмен интерфейс), която позволява реализация на тези функции в продуктите на компании като Citrix и AirWatch. Пример за подобно решение е Samsung KNOX, което се явява надстройка на Android.

Samsung, както и други производители на смартфони внедряват корпоративни функции в своите Android устройства. В частност, LG предлага решението GATE. Анализаторите очакват тази тенденция да се задълбочи и да обхване още доставчици на Android смартфони.

Подкрепи Economic.bg