Апликация се грижи за растенията у дома

Сензор показва кога се нуждаят от поливане и дали не са под парещи лъчи

Повехналите, гладни и жадни стайни растения скоро ще могат да разчитат на по-добри грижи. Това ще стане благодарение на нов сензор и апликация, която съобщава на собствениците им, че е време да ги полеят и нахранят.

Безжичният сензор за растения и приложението са разработени от компанията "Koubachi AG" със седалище в Цюрих. Сензорът се поставя в саксията и отчита различни показатели за растението – влажност на почвата, сила на светлината, температура на околната среда. Събраните данни се предават към апликацията за смартфони, която ги обработва и сигнализира на собствениците, че е време да се погрижат за саксийните си растения.

Сензорът може да функционира до една година с един комплект батерии. Цената му е 100 евро. Не е необходимо да се купува отделен сензор за всяка саксия, тъй като приспособлението може да събира информация за повече от едно растения.

"Когато човек си купува растение в саксия, информацията от стикера обикновено е твърде оскъдна и най-често се свежда до "умерено количество светлина и поливане на няколко дни". Тези данни са твърде приблизителни и не важат за повечето растения", казва президентът на компанията "Koubachi AG" Филип Болиже. Според Болиже най-важната информация е за влажността. "Проблемът е, че хората често преполиват растенията и по този начин ги унищожават", казва той.

Коментари: 0