Apple е близо до Топ 5 при персоналните компютри

Очаква се американската компания да продаде 24 млн. броя от новите модели iMac, Mac mini, MacBook Pro и MacBook Air

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Apple може да се превърне в петия най-голям на персонални компютри в света през 2013 г. Това показват данни на digitimes.com, цитирани от TechNews. През следващата година се очаква американската компания да продаде 24 млн. броя от новите модели iMac, Mac mini, MacBook Pro и MacBook Air.

Новите компютри се отличават с леки и тънки конструкции, както и с дисплеи с висока резолюция. Ако прогнозите за продажби се сбъднат, Apple вероятно ще влезе в Топ 5 на РС производителите, без да се отчитат продажбите на таблети.

Челната петица в момента се формира от Lenovo, HP, Dell, Asus и Acer. Петият в класацията Asus e продал през третото тримесечие 6.39 млн. персонални компютри. Това дава основание за прогноза, че продажби от над 24 млн. броя могат да осигурят на Apple място в Топ 5.

Същевременно, световният пазар на пeрсонални компютри ще отбележи през 2012 г. спад за първи път от 11 години насам. Предполагаемият спад е 1.2% като доставките на компютри ще възлязат на 348.7 млн. броя, в сравнение с 352.8 млн. през миналата година.


Коментари: 0