Пазарите се фокусират върху икономическите фактори в САЩ

Златото на път да завърши месеца с понижение, което ще е първо за последните пет месеца

Йената започна предпазливо търговията днес, но е доста далеч от дъната през миналата седмица, докато инвеститорите гледат по-надалеч от очакваните мерки на облекчения от Японската централна банка и се фокусират върху икономическите фактори в САЩ.

Във вторник Японската централна банка има редовно заседание и очакванията са за нови монетарни облекчения, както и по-силен ангажимент за продължение на изливането на ликвидни средства с цел постигане на целта от 1% инфлация. Представителите на банката като цяло са на общото мнение за разширение на стимулите за втори пореден месец, най-вероятно чрез увеличение на покупките на облигации и програма за отпускане на заеми на стойност най-малко 10 трилиона йени (125 милиарда долара). Преди заседанието, от петък данните показват, че валутните спекуланти са увеличили залозите срещу йената, като нетната пазарна експозиция за първи път след месец май е срещу йената.

Доклад в петък показа, че БВП на САЩ е нараснал с 2% на годишна основа през третото тримесечие, което е малко над прогнозите за повишение от 1.9%, но остава под нивата, които икономистите считат за необходими, за да доведат до растеж на заетостта. Следващият петък правителството ще оповести ключовия доклад за неселскостопанската трудова заетост през месец октомври. Той ще е и последния преди президентските избори и ще окаже влияние върху оспорваната битка.

Долар/йена се котира на 79.66, което е доста под петъчния 4-месечен връх на 80.38. Зелените пари остават обаче и доста над дъното за октомври на 77.79, а подкрепа е 200-дневната пълзяща средна, която в момента преминава на 79.51.

Очакванията на дилърите са за слаба търговия през деня, тъй като урагана Санди трябва да връхледи вечерта източното крайбрежие на САЩ. Някои офиси във финансовата зона на Долен Манхатън в Ню Йорк ще останат затворени, тъй като се намират в зоната за евакуация.

Кросът евро/йена е на 102.94 и доста под 6-месечния връх от 104.59, достигнат на 23 октомври. Единната валута се търгува на 1.2924 срещу долара и си запазва познатия рейндж след средата на септември от 1.28-1.32. Дилърите очакват молба от Испания за помощи, което би дало началото на програмата за изкупуване на облигации на Европейската централна банка, а това би изкарало и еврото от познатия рейндж. Инветиторите следят също така развитията в Гърция, след като лидерът на опозицията заяви, че неговата партия ще гласува срещу пакета от стриктни мерки, който трябва да премине през парламента през тази седмица.

Австралийският долар спадна минимално до 1.0352 срещу американския си съименик, но се задържа над дъното от 23 октомври на 1.0236. В същото време обаче се отдалечава от върха на 18 октомври на 1.0412. Пробив на тази цифра ще доведе до атака на върха от 14 септември на 1.0625.   


Златото на път да завърши месеца с понижение, което ще е първо за последните пет месеца

Златото нарасна днес, след силните икономически данни от САЩ, които доведоха до растеж в петък, но печалбите са ограничени от стабилността на долара, както и заради опасенията за гръцкия дълг и възможната помощ за Испания.

Жълтият метал получи известна подкрепа в петък, когато стана ясно, че икономическия растеж в САЩ е нараснал през третото тримесечие благодарение на силата на потребителските разходи, която е компенсирала първите за последната една година съкращения на инвестиции. Инвеститорите сега вече очакват доклада за трудовата заетост в петък, който може да даде насока за търговията на златото, след като хедж фондовете и паричните фондове намалиха залозите си в златото и среброто при неяснотата за бъдещите монетарни стимули на Федералния резерв.

Златото напредна днес с 3 долара до 1714 долара за тройунция и остава доста под 11-месечния връх на 1795 долара, който беше достигнат в началото на месеца. Рекордният връх е от 1920 долара за тройунция и беше достигнат през септември миналата година.

Златото е на път да завърши със спад октомври, което ще се случи за първи път през последните пет месеца и ще е резултат от неуспеха за пробив на психологическата бариера при 1800 долара. Покачването дойде при ентусиазма от последната програма на ФЕД за изкупуване на защитен с ипотеки дълг, но скоро изчезна.

Понижението идва и заради несигурността около така наречената „фискална пропаст" и автоматичните съкращения на разходи и увеличения на данъци, които  биха докарали САЩ до рецесия ако Конгреса не успее да постигне споразумение за редукция на дефицита до края на годината.

На другите пазари еврото слиза при валутите, тъй като все още се чака искане от Испания за помощ. Азиатските борсови индекси се покачиха след слабото завършване на световните акции през миналата седмица.

Физическият сектор изчаква завръщането на основния потребител Индия към покупки преди фестивалите през следващия месец. Сезонът на фестивалите е традиционно изпълнен с покупки на злато, тъй като през него има и сватбени тържества.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0