Apple и Samsung пак се връщат в съда

Двата световни гиганта не успяха да се споразумеят без правни арбитри

Жестока надпревара

156 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Aмериканският технологичен гигант Apple Inc. (“Eпъл“) и южнокорейският Samsung Electronics („Самсунг“) не успяха да се споразумеят за интелектуалната собственост и се връщат се в съда за разрешаване на споровете си.

Специализираното издание The Verge („Върдж“) информира, че изпълнителният директор на „Епъл“ Тим Кук и директорът на мобилните технологии на „Самсунг“ Джей Кей Шин са се срещнали в опит да постигнат споразумение по спора им, свързан с интелектуална собственост.

„Срещата, която не е потвърдена официално от нито една от страните, е отразена в редица корейски медии. Според тях двете компании са обещали да направят още един опит за мирно споразумение преди да възобновят съдебната битка“, пише „Върдж“.

Според сеулската преса срещата „не е дала резултат“: „Но това не е изненада предвид дългата история на неприязън между гигантите и факта, че подобни преговори бяха неуспешни и през 2012 г.“

Въпреки че Тим Кук многократно е изразявал неудоволетворение от излишните съдебни усложнения, явно несъгласието е по-силно и е причина за това компаните да се връщат в съда, констатира за ситуацията „Върдж“.

Припомняме, че през 2011 г. „Епъл“ спечели на една инстанция съдебната битка за „копиране“ на своя смартфон iPhone и на таблета си iPad, в резултат на което Samsung получи съдебна забраната за продажбите в САЩ на таблета Galaxy Tab 10.1. След известно време тя падна на друга инстанция. 

През 2012 г. „Самсунг“ пък подаде иск срещу щатския гигант заради новото му поколение смартфони, като имаха свой мотив за това: „iPhone 5 нарушава два патента по отношение на стандартите и шест патента по отношение на функциите“.

Подкрепи Economic.bg