Асен Василев: 4 години нищо не се направи за "София Тех парк"

"В Техно парка основното нещо е да се случват дейности, които да подпомогнат ИТ индустрията", заяви бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство

"Проектът за "София Тех парк" е заложен още преди 4 години, но до преди 1 година не е имало кандидат за изпълнението му. Затова проектът е започнал да се развива чак сега. 4 години нищо не е било направено заради непрофесионализъм и липса на фокус", заяви бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство Асен Василев в сутрешния блок на Нова телевизия. Той наблегна още на това, че паркът ще се финансира с Европейски пари и те трябва да бъдат усвоени до 2015.

 „Влизайки в този проект, той беше рисков. Затова се взе решение да се направи инжинеринг и да бъде една поръчка. Проектът е ясно планиран с конкретни парични потоци, които ще влезнат. Това не е сума, която сме си измислили. Затова се случи в края на мандата. Заложени са 7 милиона, за да може да започне строителството. Тези пари са с план как ще се изхарчат. В Техно парка основното нещо е да се случват дейности, които да подпомогнат ИТ индустрията“, каза Василев.

Бившият министър подчерта, че ИТ индустрията в България се развива изключително успешно. „Преди години заплатата е била 500 лева, сега средната заплата в България е 3000 лева".

Василев коментира и решението на Драгомир Стойнев преди седмица, когато сегашният енергиен министър повиши цената на въглищата от Маришкия басейн с 3,50 лева на тон до 75 лева.

"Не увеличихме цената на въглищата, защото мините са имали раздути разходи. Само за месец бяха намерени 80 млн. лева резерви". "Разговорите с ръководствата на мините и синдикатите показаха, че „дупката” в системата на въгледобива, въпреки откритите резерви, е била 100 млн. лева. За да бъде покрита тя, въглищата трябва да поскъпнат до 90 лева на тон, а това ще се отрази на цената на тока", коментира още Василев.

Той допълни, че са започнали преговори с топлоцентралите, за да може да бъде открит начин поскъпването на въглищата да не повлияе на цената на тока.

Коментари: 0