Асмусен: ЕЦБ не може да опрости дълга на Гърция

Членът на Борда на директорите на банката заяви, че това юридически е невъзможно

120 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Преструктурирането на гръцкия дълг, който е притежание на Европейската централна банка (ЕЦБ) е юридически невъзможно. Това каза в интервю за неделния брой на германския вестник Bild am Sonntag един от членовете на Борда на директорите на банката Йорг Асмусен, цитиран от AFP.

"Не можем нито да удължим падежа на гръцките облигации, нито да намалим лихвените проценти по държавните ценни книжа, които притежава ЕЦБ. Едното и другото ще бъдат равносилни на заличаване на дълга на Атина и ще бъдат директно финансиране за гръцката държава", каза Асмусен. "ЕЦБ няма законовото право да направи подобно нещо", допълни той.

Правителството на гръцкия премиер Андонис Самарас все още очаква доклада на "тройката" (ЕЦБ, МВФ и ЕС) от поредното им посещение в Атина. На базата на заключението на инспекторите ще бъде взето решение, дали  страната трябва да получи жизненонеобходимите й 31.5 млрд. евро.

Най-важното условие, което засега Гърция не изпълнява, е правителството да намери възможен начин да съкрати разходите с 11.5 млрд. евро през следващите две години.

Подкрепи Economic.bg