Австралия е най-добрата страна за живеене в света

На второ и трето място се нареждат Норвегия и Швеция

Автор: Божидара Иванова

За четвърта поредна година Австралия бе избрана за най-добрата страна за живеене в света, показва класацията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, предаде БГНЕС.

Австралийската страна изпревари Норвегия и Швеция, които заемат второ и трето място в списъка с развити държави. Най-добрите страни са класирани според 11 различни критерии, които влияят на пълноценния живот. Индексът на щастието се влияе от доходите на населението, образованието, здравеопазването, околната среда, удовлетвореността от живота, работата, безопасността, мястото на живот, обществото, балансът между ангажиментите и личния живот.

Изследването показва, че жителите на Австралия се радват на най-високо качество на живот и са водещи в почти всички критерии. Според 60 хил. души, участвали в онлайн анкетата, най-важният фактор за щастие е удоволствието от живота. След това се нареждат здравето и образованието.

Критериите за всяка страна са различни. Според французите например здравето е най-важното нещо в живота. Жителите на Германия и Обединено кралство определят удовлетвореността от живота като своя най-голям приоритет.

В Топ 10 на най-добрите страни за живеене в света се нареждат Дания, Канада, Швейцария, САЩ, Финландия, Холандия и Нова Зеландия.

Коментари: 0