Автомобилната индустрия излиза от кризата

Продажбите на нови коли в България остават на нивата от миналата година, сочат данните на Стоян Желев

388 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Активността в България се възражда, бизнесът също. Дано това да доведе и до добри резултати в продажбите на нови коли. Автомобилната индустрия в Европа се възражда, а България върви по своята крива. Това каза на пресконференция преди откриването на Автомобилен салон София 2013 Стоян Желев, председател на управителния съвет на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) и управляващ директор на "София Франс Ауто".

Стоян Желев защити думите си с данните за продажбите на нови автомобили в България от началото на година. За януари-май 2013 г. са продадени 8500 коли до 3.5 тона, което е около нивата за същия период на миналата година. "Нивата на продажбите са като през 2004 г., когато за петте месеца бяха регистрирани 8100 коли и над 3 пъти по-малки от пика през 2008 г.", припомни Стоян Желев. По думите му около 10% от продадените в края на май 2013 г. нови коли са т. нар. реекспорт. Желев обаче направи уточнението, че това е професионалното му наблюдение. По думите на председателя на АПП, след като са продадени 8500 нови коли може да се предположи, че доставените автомобили "втора ръка" са 85-90 хил.

За януари-май няма данни за продажбите на тежкотоварни камиони и автобуси, но регистрираните двуколесни се доближават до предкризисните нива, поясни Стоян Желев. "Търсим начини за публичност на данните за регистрираните нови коли и тези втора употреба по примера на Румъния. Очакваме следващото ръководство на Министерство на вътрешните работи да навлезе в работата и отново да поставим този въпрос", коментира Стоян Желев. По думите почти се е стигнало до промени, които да позволят да се виждат реално регистрираните коли в КАТ, но политическата криза и падането на правителството са спънали процеса.

От ААП отново поискаха държавата да помисли за стимули за купувачите на нови коли, за облекчения при регистрирането на електромобил, хибрид или еко кола (която изхвърля вредни емисии под 120 г./км)

Изпълнителният директор на ААП Стефан Хаджиниколов припомни, че тазгодишният автосалон ще отвори врати за посетители в събота, 15 юни. "Очакват се 35 премиери, 15 нови модела, 13 нови модификации и 24 нови фейслифта. Цените на билетите ще са както досега - 6 лв. за възрастни и 3 лв. за деца, ученици и пенсионери. Голямата награда ще е автомобил по избор от 7 марки", разясни Хаджиниколов. Изпълнителният директор на ААП коментира още, че за първи път тази година до автосалона има метро и подземен общински паркинг с 1300 места.

Организаторите са помолили Столична община да премахне таксата от 1 лв. на час за паркиране в подземния паркинг за двата уикенда по време на салона. Именно кметът на София Йорданка Фандъкова се очаква да открие тазгодишния международен автомобилен салон в София.

Коментари: 0