Шойбле защити монетарната политика на ЕЦБ в съда

Малко преди заседанието на конституционния германски съд, финансовият министър на страната обяви, че Европейската централна банка действа в рамките на правомощията си

72 ~ 1 мин. четене

Германският финансов министър Волфганг Шойбле подчерта, че Европейската централна банка (ЕЦБ) действа в рамките на правомощията си, като използва програмата си за покупка на облигации. 

"Федералното правителство не вижда знаци, че мерките, предприети от Европейската централна банка досега са нанесли щети върху мандата му", заяви Шойбле пред съда в Карлсруе. Изявлението му дойде малко преди официално заседание по въпроса на германския конституционен съд.

Министърът добави, че правителството ще изчака решението на съда, но е убедено в резултата от него.  Германският конституционен съд ще отсъди дали ЕЦБ е превишила правомощията си, използвайки програмата си за открити парични трансакции (OMT). Правният въпрос, който занимава съда, е дали парламентът на Германия все още има контрол върху финансовите рискове за страната, породени от спасителните операции на ЕЦБ. 

Миналото лято Драги обяви, че ЕЦБ ще купува облигации в неограничен размер от поразени от кризата страни. За тази цел ЕЦБ стартира програмата за директни монетарни транзакции (Outright Monetary Transactions – OMT). Много германци обаче са критични към това решение. Те се опасяват, че трябва да гарантират новите рискове. Сред най-големите печеливши обаче спада родината на Драги - Италия.

Подкрепи Economic.bg