56% от българите подкрепят пълната забрана за пушене

Забраната е оказала влияние едва на 1% от пушачите в страната

3593 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

56% от българите подкрепят пълната забрана за пушене. Това показват данните от проучване на Агенция „Ноема”, направено по поръчка на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Резултатите от проучването показват, че процентът на хората, подкрепящи пълната забрана за пушене в заведения е намалял с 14%. Отбелязва се и спад на непушачите, които подкрепят забраната. Те смятат, че предишният режим е бил напълно достатъчен. През 2013 г. техният брой е 46  на сто, а през 2012 г. – 61 на сто.

Забраната е оказала влияние едва на 1% от пушачите в страната. Според данните от проучването, въведената миналата година забрана не е оказала влияние върху пушачите, а се е отразила само по отношение на броя на посещенията им на заведения. 76% от тях не са се отказали от вредния навик, нито са намалили броя на изпушените цигари.

БХРА иска  промяна на правилата за пушене на обществени места, тъй като оборотите на хотелските комплекси са паднали с 30% заради забраната, а ресторантите и заведенията са доведени до състояние на практически фалит.

Подкрепи Economic.bg